Random Story =) - Azwar Syuhada

Monday, 25 April 2022

Random Story =)

 Salam to all readers,


Yes, today aku nak share random story. Memandangkan aku kekangan masa nak update blog lately, masa banyak yang problem sekarang rumah sewa aku (bilik aku duduk kalini takde line). Dari aku berperang cari line baik aku tidur, kemas rumah ada faedahnya juga. Untuk pengetahuan semua aku tak dapat pun sambung kontrak dengan TM, aku baru berangan-angan dengan join TM Elite itu menjadi salah satu tunjang untuk aku melangkah ke hadapan menjadi one of staff lepas habis kontrak. At the end, all my batch tak dapat sambung disebabkan faktor ekonomi. Mujurlah aku cari kerja lebih awal before kontrak aku habis. Now, aku join advertising company area Selangor. Even alamat Selangor aku still kena duduk KL sebab aku naik train. 


Kalau aku balik Selangor, kena drive sendiri memang tak sampai office la jawabnya. Lagi, aku drive lane kiri memanjang. So far, tempat kerja baru okay je, pergi balik kerja senang, kerja so far okay walaupun aku tak pernah involve kerja sebegitu. It okay every path is a valuable learning process. Okay stop perihal kerja dulu, so macam mana persediaan raya kali ini? 


Aku rasa kalini orang Muslim memang bantai raya. Betul-betul Mega Raya!! KL jem lately, semua ceruk jem, dari KLCC, KL East Mall, Wangsa Maju, Jalan Tar, Sogo, semualah jem. Kalini raya aku beli 2 baju sahaja, 1 aku shopping online, 1 lagi aku pergi Robinson, KLCC beli Abaya Lubna. Macam biasa, tahun ini moksu aku bagi peruntukan duit untuk shopping baju raya lagi. Ikutkan nak je aku pakai baju raya tahun lepas. Masih sedang elok dipakai. 2 tahun orang tak dapat balik beraya di kampung, kalini semua pakat balik raya, shopping sakan naaa..


Tak sabar aku nak tengok KL kosong. For sure, lepas makan-makan dekat rumah pagi raya tu, belah petang kami akan turun jenjalan dekat KL. Tahun lepas rasa tak pergi mana, duduk rumah je, tahun ini Insyallah dapat pergi ronda rumah tok-tok saudara. Mostly tok saudara pula banyak duduk dekat pekan belah Shah Alam, Klang semua tu. Dah pusing semua rumah barulah turun makan dekat KL. Tu pun bergantung kepada kerajinan orang yang drive.





Macam biasa, aku pergi shopping seorang diri. Tahun sudah rajin juga aku ke Kenangan dengan Moksu aku. Tapi tahun ini aku tak pergi ke sana, for sure tengah ramai orang. Kalau bukan bulan puasa gigih jugalah aku kesana. Ni tengah bulan puasa, bersesak dengan orang ramai, nak shopping dalam ketenangan jadi membara je nanti. INi aku pergi Robinson KLCC, naik train pun lengang, masuk Robinson pun tak ada orang. Bapak happy gila shopping sambil berlenggang kangkung. Aku beli sekali baju mak aku dan juga tokcik. 


Ini semua pengaruh moksu aku jugalah, haritu dia tunjuk jubah dia, cantik elok je terletak dekat badan. Design + warna Abaya Lubna ini pun cantik-cantik. Aku ambil design Abaya Senorita Basic ada cutting punya. Harga RM180, dia siap sekali dengan shawl. Mak aku design Abaya Summayah since dia taknak yang batu-batu. Masa aku pergi outlet Robinson ini orang dah start ramai datang serbu outlet ini. Tahun ini aku syak ramai juga orang cari abaya.




Selain abaya ada juga baju kurta untuk para lelaki. Nak bagi match dengan pasangan wanita mereka. Nice juga design kurtanya. Boleh je beli online, tapi aku nak gak pergi outlet dia nak rasa material dia macam mana, baru rasa kepuasan nak shopping. Robinson ini orang jarang masuk sebab mostly jual barang-barang branded, mak-mak datin rajinlah datang ke mari. Aku kisah apa, masuk jerlah shopping cam biasa even tiada tittle Datin Sri sekalipun.


Aku rasa penat menunggu orang rumah shopping baju raya, para suami bolehlah duduk dekat luar outlet Abaya ni. Ada ruang untuk duduk, tak bestnya tingkat 2 dah tak ada line lol. Dah kena keluar kejap cari line update dekat mak okay tak jubah ini, then masuk balik cari size, tunjuk gambar. Dah serupa orang apa dah. Aku shopping sini almost 30 minit jugalah. 




Selesai shopping dalam Robinson, aku ke KLCC pula semata-mata nak beli Laneige Cushion. Punya lama tak beli tahu-tahu dah ada box baru, pink and mint green. Selesai borong 2 tempat ini, aku terus balik rumah. Megah betul jalan tempat ramai orang. Tambah jalan waktu weekend. Aku pergi seorang diri tak ambil masa lama, kalau pergi berkawan ni jadi leceh. Nak kena tunggu dia membelek lagi, jadi baik aku pergi sensorang. Tenang tanpa sebarang gangguan. So, kalau korang nak cari abaya lepas ni, cubalah beli brand Abaya Lubna ini. Even, harganya boleh tahan yahudi juga, tapi material, jahitan dan warna dia memang cantik dan kemas. 


Aku suka, beli design baju macam ini, nanti nak pergi even lain pun senang. Bukan takat pakai waktu raya je. Kira boleh pakai lama tu dah kira berbaloi beli. Ini kalau harap cantik pakai waktu raya sahaja, rasa tak berbaloi spend more money.


Settle baju raya! Tinggal nak cari kuih raya dan tukar duit raya je minggu ini. Then settle!! Tak sabar nak makan ketupat pagi raya nanti. Tahun ini meriah juga raya, masing-masing balik beraya rumah mak. 


Alhamdulillah, tahun ini juga aku berkesempatan ke masjid juga. Aku lama dah teringin nak masuk masjid area KL bila tiba Ramadhan. Akhirnya, tahun ini tercapai jua, 2 hari aku pergi dengan Dibah ex classmate aku zaman UniKL, 2 kali lagi aku pergi dengan Aunt Aini. Bersyukur juga, even duduk jauh dengan parents, aku dikelilingi dengan orang baik-baik. Nak harap aku pergi sendiri, tak ada kenderaan pula nak ke masjid. Bila ada geng berkereta memudahkanlah urusan aku nak pergi. 


1st masjid aku jejak bulan Ramadhan ini adalah Masjid Negara lama, meriah juga berbuka puasa di masjid. Ramai saudara umat Islam yang bawa anak-anak mereka berbuka di masjid. Last aku berbuka di masjid masa 2 tahun lepas masa aku kerja area KLCC. Masjid tepi KLCC tu pun kira gah jugalah sambutannya.





Masjid negara sekarang tengah proses renovate lagi dekat bahagian luar. So, ada banyak laluan tak boleh nak lalu. Sambil menunggu azan, sempat selfie dalam masjid. Pergi masjid kena bawa sejadah sendiri, telekung sendiri. Sorang satu sejadah, tak boleh kongsi.  

Lepas ke Masjid Negara, keesokkan harini kami ke Masjid Bangsar. Mujur juga si Dibah ini turun KL, kalau tak aku berbuka sensoranglah hari-hari dekat rumah. Dia ada, pantang lekat dekat rumah pula. Ikutkan kami tak rapat pun masa dekat zaman universiti, kami jadi close maybe sebab masing-masing join TM Elit cawangan lain-lain, then kami berdua je masih bujang, then dia kerap turun KL cari member aku je yang ada dekat sini. Dari situ kot kami jadi rapat. Geng aku mostly dekat Kedah, Perak dengan Penang. Ada dia mai, kecoh sikitlah.


Random Story =)

Caca marba b=pula random story aku kali ini. Apa-apa pun, aku nak ucapkan selamat menyambut Aidilfitri yang bakal tiba minggu hadapan. Semoga segala urusan pulang ke kampung dipermudahkan.


Raya raya juga, jangan lupa patuh SOP ya!


Selamat Hari Raya!!


Thank you for reading!

No comments:

Assalamualaikum , terima kasih kerana berkongsi pendapat dan juga luahan rasa , moga memberi manfaat buat kepada kita semua .. !!