Boleh tak Saya Sambung Belajar di UniKL dan Layak ke Saya dapat Pinjaman Mara? - Azwar Syuhada

Thursday, 8 July 2021

Boleh tak Saya Sambung Belajar di UniKL dan Layak ke Saya dapat Pinjaman Mara?

 Salam to all readers,


| Boleh tak Saya Sambung Belajar di UniKL dan Layak ke Saya dapat Pinjaman Mara? | Baru-baru ini Azwar kerap menerima DM through Instagram dan juga twitter. Normally ramai tanya macam mana proses untuk pengurangan, tapi kalini ada yang tanya soalan lain sikit. Memandangkan result SPM baru keluar ramai students tengah struggle untuk cari tempat untuk sambung belajar.


Siapa kata, budak tak minat belajar even sekarang pandemic melanda. Ramai je yang masih struggle nak gapai kejayaan, even orang duduk ulu sangguh kayuh basikal untuk dapatkan line internet. Masyallah, hopefully korang berjaya kelak. Ada juga struggle interview session menerusi virtual. Majikan yang professional dia akan tunggu juga candidate yang bersungguh-sungguh untuk mendapatkan pekerjaan. Kalau korang gagal harini, tidak bermaksa esok lusa kita gagal juga. Teruskan usaha.


Berbalik kepada cerita boleh ke saya sambung belajar di UniKL dan dapatkan pinjaman mara? Yes, semua kaum bumiputera layak untuk sambung pengajian di UniKL, berkenaan pinjaman mara bergantung kepada pendapatan keluarga korang juga. Sekiranya pendatapan kurang RM6,0000 Insyallah peluang nak dapat Mara cerah. Unless janganlah menipu dan ambil hak orang.


Bila ambil hak orang, dia auto jadi tidak berkat. Azwar pun bukan dari keluarga berada, pendek cerita keluarga adik beradik belah mak yang banyak menanggung pengajian Azwar dari sekolah rendah sehinggalah masuk universiti. Ada yang tanya masuk UniKL ini mahal tak yurannya? Yuran tu bergantung pada kos awak ambil, maybe boleh open official website UniKL dia ada sertakan sekali yuran.


Berapa kos pendaftaran UniKL? If not my mistakes, almost RM2k jugalah, yuran sem 1, asrama, transportations, laptop + printer untuk kegunaan belajar (beli sendiri). My opinion, sebelum korang masuk study maybe boleh side income, ataupun boleh sahaja minta bantuan dari Zakat, kerajaan Negeri, e-pendahuluan Mara.


Azwar sempat grab e-pendahuluan Mara (almost RM1k jugalah), tapi duit e-pendahuluan ini wajib bayar balik selepas habis belajar, ataupun deduct dari kos sara hidup bulanan mara. Btw, masuk UniKL bukan terus dapat duit mara ya adik-adik. Please take note, bila korang masuk pendedahan untuk apply Mara akan didedahkan pada waktu orentasi. Ada 1 slot yang akan diterangkan, siapa layak apply Mara, bagaimana permohonon mara nak dilakukan, bila permohonan akan diluluskan, berapa banyak kos sara hidup boleh dapat setiap bulan?


Please buang mindset, masuk UniKL sebab nak kerja duit kos sara hidup semata-mata.  Kalau korang rasa taknak susahkan parents, ikutkan kos sara hidup bulanan ni sangat cukup untuk tampung bulanan korang Insyallah. Disebabkan UniKL Business School ini betul-betul tengah bandar KL memang port cantik kalau korang nak buat side income ke apa untuk topap korang punya yuran atau nak gain experiences. Tapi sekarang musim Covic-19, semua benda online nak taknak kalau ualls ada skills lain jual yours skills di internet.


Apa-apa pun jangan lekas putus asa, kalau ualls decide nak sambung belajar teruskan sahaja. Kalau nak kerja dulu pun boleh, up to you. Tapi kalau ada peluang belajar pergilah okay. All the best guys!


No comments:

Assalamualaikum , terima kasih kerana berkongsi pendapat dan juga luahan rasa , moga memberi manfaat buat kepada kita semua .. !!