Resepi Mudah Masak Nasi Ayam Penyet - Azwar Syuhada

Sunday, 25 October 2020

Resepi Mudah Masak Nasi Ayam Penyet

 Salam to all readers,


Memandangkan kita masih dalam CMCO dikehendaki duduk rumah, jangan keluar. So, seperti biasalah aku kena masak sendiri untuk mengisi perut. Dah lama sangat tak makan ayam penyet. Alang-alang duit BPN dapat semalam, pagi tadi singgah groceries kejap cari barang nak masak nasi ayam penyet untuk dijamu waktu tengahari. Nak kepetang jugalah dapat siapkan memandangkan nak masak kena ambil turn. hehe..


Nasi ayam penyet ini dia punya main dan sambalnya sahaja. Nasi makan nasi putih tu je. So tak renyah mana pun. Macam biasalah aku tanya mak aku resepinya, walhal mak aku pun google juga. Orang share ini banyak benor kaedahnya, aku paling suka yang paling simple. So mak aku screenshort la bagi aku. Bahan-bahannya mostly memang dah ada, cuma yang tak ada hanya serai, dengan daun bay kalau tak silap aku. Jalan sahajalah guna bahan yang ada.


RESEPI MUDAH MASAK NASI AYAM PENYET


Resepi Mudah Masak Ayam Penyet

Bahan A (Sambal)

πŸ’— 10 biji cili merah (buang biji)

πŸ’— 10 biji cili padi

πŸ’— 3 ulas bawang putih

πŸ’— 3 ulas bawang merah

πŸ’— 2 biji tomato (buang biji)

πŸ’— 2 inci belacan

πŸ’— garam dan perasa (ajinamoto)

πŸ’— sedikit minyak




Cara-cara masak Sambal Ayam Penyet

Langkah 1: Kisar semua bahan sedia ada (kecuali garam dan perasa). Nak senang blend sahaja, tak sampai 10 minit siap.

Langkah 2: Panaskan minyak, curahkan bahan-bahan yang dikasar. Tumis sehingga naik minyak. Kacau-kacau bubuh garam dan perasa sikit. 

Langkah 3: Kacau sehingga menggelegak, sesuaikan rasa. Sedap dah boleh angkat. Sambal ayam penyet siap!



Bahan B (Penyediaan Ayam)

πŸ’— 2 ketul ayam (whole leg) / aku bantai pakai drumstick je. Mana ayam yang ada

πŸ’—  3 batang serai  (skip sebab tiada)

πŸ’—  2cm lengkuas

πŸ’— 2cm halia

πŸ’— 2cm kunyit

πŸ’— 3 ulas bawang merah

πŸ’— 2 helai daun bay

πŸ’—  1 kiub ayam

πŸ’— garam

πŸ’— air secukupnya


Cara-cara Penyediaan Ayam Penyet

Langkah 1: Kisar serai, lengkuas, halia, kunyit, bawang bersama, kisar kasar sudah memadai.

Langkah 2: Ambil periuk isikan air secukupnya untuk rebus ayam.

Langkah 3: Masukkan bahan-bahan dikisar tadi ke dalam periuk tersebut. Kemudiaan diikuti dengan memasukkan daun bay, garam, kiub ayam. Dah masukkan segala perencah baru masukkan ayam. Makesure air rebusan ayam korang padu okay.

Langkah 4: Setelah ayam masak, keluarkan ayam tersebut dan ketepikan dulu. Ambil tapis asingkan serdak air rebusan ayam tadi (air dan bahan dikisar) Asingkan siap-siap sebab kita nak guna air tersebut.



Bahan C: Ending Penyediaan Ayam Penyet

πŸ’— 1 cawan tepung beras

πŸ’— air rebusan ayam

πŸ’— ayam yang direbus

πŸ’— tempe atau tahu (kalau ada)


Cara-cara Melengkapkan Ayam Penyet

Langkah 1: Ambil 1 bekas sederhana besar bubuh air rebusan ayam tadi diikuti dengan memasukkan 1 cawan tepung beras. Gaul rata-rata.

Langkah 2: Setelah sebati, panaskan minyak. Celup ayam dalam air rebusan yang telah dicampur dengan tepung beras dan gorengkannya sehingga naik warna keemasan. make sure guna api sederhana.

Langkah 3: Kalau ada tempe / tauhu guna kaedah ini untuk menggorengkannya.

Siap untuk dijamu!!


Bahan D (Aksesori)

πŸ’—telur masin

πŸ’—kacang panjang

πŸ’—timun, salad, tomato pun boleh


Resepi Masak Nasi Ayam Penyet

Siap untuk dimakan! So nyummmy...


Kalau taknak nampak nasi ayam penyet korang tu tak berseri, bolehlah hiaskan sedikit dengan sayur-sayuran. Nampaklah grand sikit! Mudah je bila dah tahu buat ini. Bolehlah siapa yang nak cuba buat hujung-hujung minggu. Weekday aku buat tak siap pula kerja office aku nanti. 

Kredit resepi dari: Blog Malina Lina

Thanks you for reading!

2 comments:

  1. sedap jugak kalo cuba sendiri di rumah ni.. :)

    ReplyDelete
  2. feveret akak ni. nak buat sendiri..hmm, tgk cara penyediaan dia boleh tahan jugak. tak pe, nanti free-free, nak cuba gak lah...

    ReplyDelete

Assalamualaikum , terima kasih kerana berkongsi pendapat dan juga luahan rasa , moga memberi manfaat buat kepada kita semua .. !!