Review Novel: Tuan Anas Mikael - Azwar Syuhada

Saturday 19 September 2015

Review Novel: Tuan Anas Mikael

Salam to all readers,


Penulis: Syamnuriezmil
Harga: RM25.00
Halaman: 1-564
Keluaran: Penulisan2U

Sinopsis:

Puan Sri Tengku Anansa telah memberikan Tuan Anas Mikael tempoh selama tiga bulan untuk mencari perempuan yang sempurna bagi menolak calon pilihannya, Safra Ariana, cucu Tun Akhiruddin.

Oleh kerana, setelah hampir dua bulan mencari, Tuan Anas MIkael tidak berjumpa, jadi dia merancang untuk menyiapkan Ayu Maisarah, anak tukang cuci rumahnya itu, sesempurna kriteria yang dimahukan tanpa Ayu Maisarah tahu tujuan sebenarnya dia menjalani semua latihan-latihan yang disediakan. Yang Ayu Maisarah tahu, Tuan Anas Mikael sedang menyiapkan dia sebagai pengurus projek di Krabi.

Di sebalik rancangan ini, Tuan Anas Mikael tidak tahu, Ayu Maisarah menyimpan rahsia besar daripadanya. Akibat daripada takut identiti sebenar Ayu Maisarah terbongkar, Ayu Maisarah telah bersetuju dengan penyamaran itu.

Namun, hal yang melibatkan hati dan perasaan bukan boleh dibuat main-main. Sewaktu dalam tempoh Ayu Maisarah menjadi kekasih Tuan Anas Mikael, Ayu maisarah mula jatuh cinta. Takut dengan peristiwa hitam dalam keluarganya bakal berulang kembali, Ayu Maisarah menyimpan rasa cintanya terhadap Tuan Anas MIkael secara diam-diam.

Tetapi di Krabi...

"Saya suka awak, Ayu Maisarah" - TUAN ANAS MIKAEL

Tuan Anas Mikael mengaku sudah jatuh cinta kepada Ayu Maisarah menyebabkan Ayu Maisarah mula memasang angan-angan dan memetik segala bintang dan bulan. Apabila tiba waktu yang ditetapkan, Tuan Anas Mikael telah menukar hasratnya dan memilih....

Mom perkenalkan, the love of my life, my girlfriends, Raisya Putri. - TUAN ANAS MIKAEL

Ayu Maisarah, kecewa!

"Tuan.. Tuan tahu apa kopi paling pahit? Oh, tak tahu, ya? Kopi-lih dia itulah yang paling pahit! Saya benci tuan.. Tapi, macam mana, saya dah tersayang tuan."= AYU MAISARAH

Konflik mula memuncak, Tuan Anas Mikael ditakdirkan dalam kesusahan. Untuk menolong Tuan Anas Mikael, Ayu Maisarah terpaksa membongkarkan rahsia identiti dirinya sendiri dan mendedahkan dirinya untuk dibunuh.

Tetapi adakah pengorbanan itu berbaloi? Perlukah Ayu Maisarah terus menyelamatkan Tuan Anas Mikael atau membiarkan Tuan Anas Mikael yang kekwat itu.. Mati selepas apa yang telah Tuan Anas Mikael berbuat kepadanya?

"Jaga saya elok-elok, Cik Ayu. Kalau awak jaga saya elok-elok, sayaakan jaga awak elok-elok juga." -  TUAN ANAS MIKAEL

Review dari Azwar:


Memandangkan sinopsisnya dah terlalu details, aku malaslah nak ulas lebih lanjut. Apa yang aku boleh cakap, jalan ceritanya masih okay dan boleh terhibur. Watak hero dan heroinnya pun okay, tidak terlalu mengada-ngada. Nak compare dengan penulisannya yang lain, novel sebelum-sebelum ini lagi best kot. Apa-apa pun, nantikan sahaja cerita TUAN ANAS MIKAEL ini bersiaran di kaca televisyen. Yang aku tahu, Zara Zya bakal pegang watak heroinnya, heronya masih tidak dikenalpasti. 

Thanks for reading!

5 comments:

 1. mcm best novel ni! fhuhhhhhhhhh :D

  ReplyDelete
 2. Dah beli novel ni tapi belum berkesempatan untuk baca lagi. Hehe

  ReplyDelete
 3. Kopi-lih dia itulah yang paling pahit. lol. Gelak gila-gila baca ayat tu.

  ReplyDelete
 4. salam..
  huu?ingtkan azwa nak review sape..rupanya novel.. ^,^

  ReplyDelete

Assalamualaikum , terima kasih kerana berkongsi pendapat dan juga luahan rasa , moga memberi manfaat buat kepada kita semua .. !!